Количка

0 артикула
Начало Статии

Статии

Белите Мастила и Техните Употреби

Предвид разнообразието на белите изобразителни материали и тяхната различна специфика в тази статия ще се спрем само върху особеностите на най-ярко открояващото се различие между черния и бял рисувателен материал, както и върху неговите характерни възможности – това са белите мастила или още тушове. Защото за разлика от основното индийско (китайско) мастило, което се състои от различни фини сажди, разтворени във вода, или от разнообразието на други цветни тушове, за чиито състав влизат и багрила, за направата на бялото мастило могат да се използват само пигменти, чрез които да се постигнат изобразителните качества на класическия туш. Това поставя бялото мастило в специална категория, тъй като не съществуват натурални бели багрила, които разтворени във вода, биха могли да бъдат основата на неговия химичен състав. Пигментите, от своя страна се нуждаят от различни видове свързватели, като на тяхната взаимна основа се определят петте основни качества на едно бяло мастило. Това са 

покривност, 

вискозитет, 

реактивност при смесване с други мастила

водоустойчивост и 

светлоустойчивост.

Прочети още →
История на Позлатата

История на Позлатата

Позлатата е тънко покритие от благородни метали - злато, сребро, платина (или с имитиращи ефекта им неблагородни метални сплави и метали, като месинг, алуминий, мед, калай, бронз и други) върху различни повърхности.

 

Покритите със злато предмети, изработени от достъпни материали, като камък, гипс, дърво, бронз, керамика, кожа или пергамент придобиват елитарност, превръщайки се в обекти за култова употреба или в символи на висок социален статус.

 

Прочети още →
Техники на Позлата

Техники на Позлата

В тази статия разглеждаме позлатата с изковани метални листи от злато, сребро, шлагметал (месинг), алуминий. Начинът, по който те се полагат и фиксират към повърхността, обуславя две основни техники на позлата: водна (полиментна) и миксионна .  

Разликата между двете техники се състои в процесите и материалите, предхождащи фиксирането на металните листи върху повърхността. 

Ще започнем с по-популярната в наши дни позлата с миксион. Въпреки, че резултатите, постигнати с тази техника никога не могат да се доближат до тези, постигнати с водна позлата, тя е по-предпочитана, защото е сравнително бърза и лесна за изпълнение. 

Прочети още →
Как се почиства стара картина с маслени бои?

Как се почиства стара картина с маслени бои?

Навярно това, което може да се нарече първата и най-важна стъпка при почистването на стара картина, рисувана с маслени бои, е добрият анализ и оценка, както на състоянието на живописната творба, така и на доверието в собствените ни възможности.

 

По отношение на това оценяване трите основни момента, към които да насочим вниманието си, са следните:

 

- оценка на живописния слой

- оценка на състоянието на платното като захабяване на тъканта и

- оценка на рамката, върху която е опънато то.

 

Ако живописният слой е не просто замърсен, а се наблюдават повреди и оголвания, достигащи до платното, е по-добре да се обърнем към услугите на професионален реставратор.

Ако самото платно е повредено, тъканта е скъсана или протъркана, отново е по-добре да се доверим на грижите и опита на професионален реставратор.

Ако се наблюдават щети на носещата подрамка или дори леки деформации на дървото, е по-добре да го занесем при професионален реставратор.

 

Затова в този текст ще ви запознаем с по-лесната и безопасна стъпка при реставрацията на живопис, а именно почистването на замърсено от прах или други наслоявания платно.

Прочети още →
Страница 1 от 1
«1»