Количка

0 артикула
Начало Статии

Статии

История на Позлатата

История на Позлатата

Позлатата е тънко покритие от благородни метали - злато, сребро, платина (или с имитиращи ефекта им неблагородни метални сплави и метали, като месинг, алуминий, мед, калай, бронз и други) върху различни повърхности.

 

Покритите със злато предмети, изработени от достъпни материали, като камък, гипс, дърво, бронз, керамика, кожа или пергамент придобиват елитарност, превръщайки се в обекти за култова употреба или в символи на висок социален статус.

 

Прочети още →
Техники на Позлата

Техники на Позлата

В тази статия разглеждаме позлатата с изковани метални листи от злато, сребро, шлагметал (месинг), алуминий. Начинът, по който те се полагат и фиксират към повърхността, обуславя две основни техники на позлата: водна (полиментна) и миксионна .  

Разликата между двете техники се състои в процесите и материалите, предхождащи фиксирането на металните листи върху повърхността. 

Ще започнем с по-популярната в наши дни позлата с миксион. Въпреки, че резултатите, постигнати с тази техника никога не могат да се доближат до тези, постигнати с водна позлата, тя е по-предпочитана, защото е сравнително бърза и лесна за изпълнение. 

Прочети още →
Как се почиства стара картина с маслени бои?

Как се почиства стара картина с маслени бои?

Навярно това, което може да се нарече първата и най-важна стъпка при почистването на стара картина, рисувана с маслени бои, е добрият анализ и оценка, както на състоянието на живописната творба, така и на доверието в собствените ни възможности.

 

По отношение на това оценяване трите основни момента, към които да насочим вниманието си, са следните:

 

- оценка на живописния слой

- оценка на състоянието на платното като захабяване на тъканта и

- оценка на рамката, върху която е опънато то.

 

Ако живописният слой е не просто замърсен, а се наблюдават повреди и оголвания, достигащи до платното, е по-добре да се обърнем към услугите на професионален реставратор.

Ако самото платно е повредено, тъканта е скъсана или протъркана, отново е по-добре да се доверим на грижите и опита на професионален реставратор.

Ако се наблюдават щети на носещата подрамка или дори леки деформации на дървото, е по-добре да го занесем при професионален реставратор.

 

Затова в този текст ще ви запознаем с по-лесната и безопасна стъпка при реставрацията на живопис, а именно почистването на замърсено от прах или други наслоявания платно.

Прочети още →
Страница 1 от 1
«1»