Категории

Блог

Продукти

16.06.2023

Кратка история на четките

Четки се използват още от времето на пещерните рисунки, направени със снопове животински косми завързани към дръжка. Вместо козина древните египтяни използвали счукани и разнищени тръстикови стебла и влакна.

 

Въпреки че още през 14. век Ченино Ченини описва подробно как се изработват четките (от свинска четина и катерича козина) в своя “Трактат за живописта”, по онова време това все още не е обособен занаят. Художниците сами изработвали четките си. През 16. век няколко занаятчии във Франция специализирали в производството и износа им.

 

До 17. век занаятът намерил своите корени и на територията на Германия, и по-точно около Нюрнберг и близките села. Днес голямата част от майсторите четкари и работилници се намират именно там. Постепенно такива занаятчии се появили и в Англия, САЩ и Бразилия. В Далечния изток, и по-специално в Китай, четки са се правели още преди хиляди години, с косъм и форма, подходящи за техните традиционни техники на рисуване. В последните десетилетия този тип четки се разпространиха и на запад. С времето в Китай и особено в Япония, се налагат и експерти, специализиращи в изработката на “западен” тип четки.

 

Производство и части на четката


Косъмът

Често под четка се има предвид точно нейният връх от косъмчета, което е само част от нея. В случая на четките от естествен косъм е от голяма важност от коя част на животното се събира козината – това може да бъде например само от опашката или ушите.

 

Процесът на изработка е сложен и прецизен. Най-напред косъмчетата се скъсяват и подреждат по дължина и цвят, така че върховете им да сочат в една и съща посока. След това вълната, останала между тях, се отнема с помощта на специални гребенчета. Майсторите четкари имат развит усет за това колко косъмчета да отделят за всеки размер четка, след което ги завързват в перфектната форма и ги поставят във ферулата.

 

Ферулата е връзката между дръжката и косъма. Най-добрите четки се правят с неръждаема и безшевна месингова ферула, която може и да е никелирана, а по-евтините с такава от алуминий или калай. Снопът косъмчета се фиксира във ферулата със силно лепило, издържащо на всички видове разтворители.

 


Ферулата

Дръжката

Четките се правят с най-различни дължини. Късите четки обикновено се използват за рисуване върху бюро или маса и за малки картини. А четките с дълги дръжки играят ролята на продължение на ръката за по-големите творби и работа на статив. Използвайки ги, художникът има по-добра видимост към цялостната картина.

 

Колкото по-добър клас е четката, толкова повече пъти е лакирана дръжката и така защитена от водата или разтворителите. Влагата може да накара дървото да се надуе значително и след това да се свие, което отслабва захвата на ферулата. Дръжките на по-нискобюджетните четки обикновено не са лакирани.

 

Грижа

 

Животът на една четка може значително да се удължи с правилната ѝ употреба и поддръжка. Това се отнася особено за тези четки, които използваме за бързосъхнещи и водоустойчиви бои като акрила.

 

Никога не трябва да оставяме четките с мек косъм с върха надолу, понеже това може да ги повреди необратимо.

 

Почистване

След приключване на работа четките могат да се почистят по следния начин:

 

Най-напред четката се избърсва, а остатъците боя изстискват с ръка от ферулата към върха на косъма.

 

Водоразтворимите бои се доизплакват с вода, а алкидните и маслените се разтварят в уайт спирт.

 

След това четката се измива с нежен сапун и топла до гореща вода. Върхът може да се сапунисва директно в сапуна. Повтаря се докато пяната от четката не е напълно чиста.

 

Изплаква се старателно с вода и се изтръсква.

 

Мокрият сноп косъмчета се оформя във връх и четката се оставя да съхне в хоризонтално положение.

 


Втвърдени от боя четки

Четките, които са били оставени непочистени и са се втвърдили, все пак могат да бъдат спасени.

 

Водоразтворимите бои като акварела и гваша лесно се отмиват по гореописания начин.

 

Акрилът, който обаче става водоустойчив след изсъхване, може да се премахне само със специализиран продукт като чистителя за четки Амстердам 013. Четката се накисва в течността за около час, след което се почиства, избягвайки контакт с дръжката, чиито лак може да се разтвори. Чистителят е силен, но напълно биоразградим и безопасен за природата.

 

Колкото до маслените бои – те съхнат много бавно и обикновено четките могат да бъдат навременно почистени без затруднения. Ако по някаква причина действително имаме засъхнали по четката маслени бои, те могат да се разтворят с много силни разредители.

 

Номерация

Когато се подбират четки (например по списък), трябва да се има предвид, че размерите на всеки вид и съответната им дебелина се различават според страната на произход, производителя, а понякога дори и между сериите в рамките на една и съща марка.

 

 

 

 

Превод от Royal Talens’ Artists’ Materials Manual (2020): Мартина Петрова