Категории

Блог

Продукти

09.05.2024


Въведение

Традиционният начин за получаване на бели елементи в акварелните картини е не да добавяме бяло, както при други медиуми, а просто да оставим листа неоцветен. Маскиращата течност за акварел е перфектният помощник за постигането на отсечени линии и очертания в прилагането на тази техника.

 

Консистенцията ѝ спомага за контролираното ѝ нанасяне, а надеждното ѝ изолиране на хартията от боята дава спокойствие за свободното оцветяване до завършване на картината. Маскиращата течност ни помага да се фокусираме именно върху добавянето на цвят, а не върху избягването и “пазенето” на определени полета, което понякога е и невъзможно.

 

Обикновено се използва за създаване на контраст и чисто бели отблясъци, но белите участъци могат да бъдат допълнително оцветени или омекотени с мокра четка. Течната гума е полезна за рисуване в стил “негатив”, при който основните елементи в сюжета на картината са по-светли от заобикалящия ги фон.

Картина с маскираща течност за акварел.
Маскиращата течност може да се нанася както върху неоцветена, така и върху обагрена хартия.


Какво представлява маскиращата течност за акварел?

Маскиращата течност е помощна добавка за водоразтворими медиуми като акварелните бои, температа и част от тушовете.

 

Представлява амонячен разтвор на латекс, откъдето и неприятната ѝ миризма, с малко количество пигмент.

 

Наричана още течна гума за рисуване, латексово мляко и резерваж, маскиращата течност най-често е в жълтеникавобял, син или сив цвят, който я прави видима върху хартията.

 

Слоят течна гума играе ролята на напълно водоизолираща бариера върху листа, която оставя чисти полета с отчетливи очертания. Полезна е за акварелисти и калиграфи.

Нанасяне на маскираща течност за акварел.
Течността на Таленс, която ние предлагаме, е със светлосив цвят.


Подготовка

Преди да предприемем каквито и да е стъпки с течността, е добре тя да се изпробва върху хартията, която сме подбрали. Така ще предотвратим евентуално скъсване на листа при обелването ѝ, както се случва с по-нискокачествените акварелни картони. Течността се нанася фино върху напълно суха повърхност.

 

Когато сме готови с тази проверка и сме планирали точно къде ще нанесем гумата, изливаме малко количество от нея в някакъв съд и затваряме шишето. Една супена лъжица обикновено е достатъчна за фини детайли. Течността изсъхва постепенно, дори и в добре затворено състояние, затова е добра практика контактът ѝ с въздух да се сведе до минимум.


С какво се нанася маскиращата течност

Маскиращата течност за акварел е известен враг на традиционните четки, тъй като слепва косъмчетата необратимо. Никога не използваме любимите си четки за нанасяне на маскиращата течност. Ако желаем да работим със стандартна четка, е добре да се снабдим с евтини четки за еднократна употреба или да посветим някоя стара такава за целта.

 

Един ценен трик преди работа е насищането на косъма със сапун или сапунена вода. Това улеснява почистването след това и удължава живота на четката. Така може да редуваме: сапунена вода – изцеждане – маскираща течност – рисуване – изплакване в чиста вода.

 

Нанесена с четка и перо.
Нанесена с дунапренена гъбичка.

 

Други пособия за нанасяне на течната гума могат да бъдат:

 

Което и да изберем, след изсъхване на гумата с четката за рисуване се минава леко, без триене, за да не се повдигне сухата течност.


Време на съхнене и премахване

Върху листа изсъхва обикновено за 10 до 30 минути, в зависимост от състава на съответната марка и дебелината на слоя. С мокрото рисуване може да се продължи след напълното ѝ изсъхване.

 

Изключително важно е да не се оставя върху листа за повече от ден-два. Колкото по-скоро се обели, толкова по-лесно ще е. Най-добре е това да се случи, веднага до няколко часа след като изсъхне рисунката. Така можем да сме сигурни, че няма да повреди листа при премахването.

 

Обелването се прави внимателно с чисти пръсти, твърда или хлебна гума. В зависимост от вида и начина на нанасяне това може да стане с последователно изтъркване или издърпване като една цяла ципа. Ако гумата е нанесена върху цветно поле, е възможно цветът да избледнее с обелването. С изронване рискът от скъсване на хартията е по-малък.


Още ценни съвети

  • Коагулирането (сгъстяването и образуването на бучки до изсъхването) на маскиращата течност е напълно естествено. Процесът се ускорява при вкарването на въздух в съда, например при разклащане. Въпреки това, при нужда (както изисква съставът на някои марки), шишето с гумата може да се разклати или разбърка внимателно преди работа.
  • Един хитър трик за удължаване на живота на гумата е бутилката да се съхранява с гърлото надолу. Добре стегната, капачката може допълнително да се увие с тиксо или кухненско фолио.
  • При леко сгъстяване, преди да е започнало да става на бучки, латексовото мляко обикновено понася разреждане с няколко капки вода. По същия начин може леко да се оцвети с акварел, в случай че не се вижда ясно върху листа.
По време на нашия тест успяхме да покажем и как гумата може да скъса хартията при невнимателно издърпване.
 
  • Добре е течността да се оставя да съхне сама. Ускоряването на процеса със сешоар може да я слепи с хартията прекалено, след което да не може да се махне, без да повредим картината. Възможно е да се използва функцията за студен въздух.
  • Препоръчително е течната гума за рисуване да не се нанася върху големи непрекъснати полета. Идеята на продукта е по-скоро да се използва за форми и детайли, които иначе трудно бихме постигнали просто със заобикаляне с четката. Нанасянето на много течност върху голяма площ увеличава риска от скъсване на хартията при обелване. За големи неоцветени полета можем да я нанесем само по края.
  • Със старателно съхранение маскиращата течност обикновено остава използваема за до 2-3 години. Много силната неприятна миризма, появата на едри бучки и промяната на цвета подсказват, че е време да я изхвърлим. Развалената гума е не само трудна или невъзможна за нанасяне, но и може да остави петно върху хартията.

 

 

Автор: Мартина Петрова