Категории

Блог

Продукти

03.10.2023

Kак ръчно изработените картички превъзхождат купените?

Когато желаем любимите ни хора да се почувстват наистина специално, можем да заложим на ръчно изработена картичка.

 

Ръчно направените картички са:

 

  • чудесен начин да оползотворим материалите, които са ни останали от други проекти, като купчината красиви изрезки и луксозни картони, които ни е жал да изхвърлим, или дори хартийката, върху която сме пробвали цветове, докато рисуваме.
  • Когато търсим нещо много специфично като послание и стил или просто сме пропуснали тази малка подробност докато сме били на пазар, е доста по-лесно и бързо да съставим и надпишем картичка собственоръчно, отколкото да я търсим наново по магазините.
  • Въпреки че при нас този жест не е толкова широко разпространен, картичката ръчна изработка може да е подарък сама по себе си и да се поднесе самостоятелно като жест на внимание към близки и колеги.
  • Нищо не се сравнява с чувството или личното отношение, вложено в ръчно изработената картичка, колкото и простичка да е тя. За сантименталните сред нас тя е сувенир, подсещащ за времето, в което сме я получили, и хората, които са ни я подарили.
  • Ръчната изработка на картички носи удоволствие и отмора, а веднъж станала хоби, може да се превърне и в малък бизнес. Тя е и възможност за създаване на мили семейни спомени или социализиране между деца и големи по време на работилници и занимални.

Нашите идеи за коледни картички направи си сам

Жълтите листа и хладни вечери ни напомнят, че зимата наближава, но и че имаме достатъчно време да подготвим красиви коледни картички и подаръци за зимния празничен сезон.

 

Най-просто казано, всяка картичка се състои от картонче, тематична форма и надпис, които стилистично се допълват помежду си. Така в три стъпки можем да съставим свой собствен дизайн.

 

Основа

След като сме подбрали подходящ картон, можем да решим какъв размер ще е нашата картичка и дали да е единична или сгъната с две крила. За да избегнем изрязването, можем да използваме лист A4 сгънат през средата, а за максимално улеснение се предлагат и предварително щанцовани и биговани заготовки за картички с подходящи пликове към тях.

 

За тазгодишните ни дизайни ние например сме избрали основи от тъмнозелен, крафт и бял релефен картон Тинторето.

коледни-картички-ръчна-изработка


Коледни форми

Опростяването на формите и използването на силуети е ключово. А и “по-малкото е повече” 😉. Така например коледната елха е триъгълник, играчките върху елхата са кръгове, а подаръците – квадрати. Силуетите могат да се направят от дървени клечици, тел, шнурове, лепящи камъчета и други, а могат и да се изрежат от картон, след което да се изрисуват или изпъстрят с печат и мастило.

Красиви коледни картички направи си сам.

Заложим ли на апликация, перфораторите за изрязване на хартия и готовите фигурки от дърво или филц се оказват много полезна опция. Те могат да бъдат доукрасени с панделки, звънчета, блестящи ленти, помпони, брокат, конфети и позлата.

За добавяне на триизмерност към плоските форми се използват самозалепващи се обемни ленти и квадратчета, които леко повдигат изображенията от равнината на картончето. Фигурките от различни материали като текстил и дърво могат да се залепят здраво с пистолет за топъл силикон, но при малки елементи като тях това ще се получи и просто с двойнозалепващо тиксо.

Идеи за коледни картички направи си сам.
Коледна картичка ръчна изработка.


Надписване

Ръчно направеният надпис придава личен почерк (буквално🙂) на картичката. Мастилото на нашите гел химикалки и акрилни маркери изпъква върху светъл и тъмен фон, давайки свободата за писане върху най-различни основи, включително и дърво. В случай че не можем да изберем цвят, белите, златните и сребърните нюанси са винаги подходящ избор за сезона.

Картичка ръчна изработка.
Ръчно изработена картичка за Коледа.
Идеи за ръчно направена коледна картичка.
Картичка за Коледа ръчна изработка.

Върху по-големите картички коледното пожелание може да се добави и посредством релефни контури, а съществуват и химикалки с лепило, върху които да се посипе брокат или позлата.

 

Разбира се, най-лесен остава вариантът с готовите пожелания под формата на фигурка, стикер или печат.

 

 

 

Автор: Мартина Петрова